Helsingin kaupungin pelastuslaitos on valinnut Stadin Brankkariksi 2021 ylipalomies Johan Majurin.

Stadin Brankkari -tunnustuksella on Helsingissä vuosittain huomioitu pelastus- ja ensihoitotyön etulinjassa työskenteleviä ammattilaisia. Pelastuslaitos on tehnyt valinnan henkilöstön esitysten perusteella.

Yhdestoista Stadin Brankkari Johan Majuri, 55, on uransa aikana toiminut muun muassa pelastussukeltajana 28 vuotta ja nostolavan kuljettajana 20 vuotta. Pelastustoiminnan vastuiden ja tehtävien lisäksi ylipalomies on edelleen mukana ensihoidossa.

— Arvostan suuresti tunnustusta, koska se perustuu kollegoiden äänestykseen. Aikamoisen yllätyksen he järjestivät. En osannut odottaa mitään tällaista, Majuri sanoo.

Majuri on toiminut useita vuosia aktiivisesti ensihoitoyksiköitä ja pelastusyksiköitä kehittävissä työryhmissä. Hänellä on aina ollut kiinnostus ja halu kehittää kalustoa aiempaa toimivammaksi ja entistä turvallisemmaksi, pelastuslaitokselta kerrotaan.

— Kehitysryhmiin osallistuminen on ollut minulle tärkeä juttu. Oma visioni on ollut se, että pitää uskaltaa kyseenalaistaa olemassa olevia ratkaisuja, koska vain silloin saadaan asioita eteenpäin. On palkitsevaa, kun kollegoilta tulee kaluston käyttöönoton jälkeen positiivista palautetta. Tulee tunne, että olemme onnistuneet suunnittelutyössä.

Asemapalveluksessa Majuri tunnetaan tarkkana ja pidettynä ylipalomiehenä, joka muistuttaa ja ohjaa nuorempia, ja tarvittaessa myös vanhempia, isällisellä otteella hoitamaan asemapalvelustehtävät huolellisesti.

— Tunnistan itseni tuosta luonnehdinnasta. Olen luonteeltani tarkka — enkä aio muuttaa tyyliäni. Voin sanoa suoraan, mutta pyrin tekemään sen rakentavalla tavalla.

Majurin mielestä on hyvä, että pelastuslaitoksella kollegat ovat rehellisesti omia persooniaan.

— Uusille työntekijöille sanon, että arvostus ansaitaan tekojen myötä. Jokainen löytää paikkansa osana työyhteisöä.

— Palomiehen ja ensihoidon työssä tarvitaan tiettyä ammattimaista asennetta. Oma tontti hoidetaan, vaikka työ välillä on raskasta.

Ongelmat ratkaistaan yhdessä

Helsingin pelastuslaitoksella Majuri on työskennellyt koko 31 vuoden työuransa ajan Erottajan pelastusasemalla.

— Olen viihtynyt todella hyvin. Aika hyvin käytävät ovat tulleet tutuksi.

Ensikosketuksen pelastusalaan nuorimies sai Nurmijärveltä, jonka palolaitoksen kesäsijaiseksi hän tuli vuonna 1984. Vuosina 1985–1989 Majuri teki sijaisuuksia kotikunnassaan Hyvinkään palolaitoksella. Tie Helsinkiin avautui 1990 pelastuskoulun kautta.

— Hain ja pääsin sekä valtion että Helsingin pelastuskouluun. Valitsin Helsingin, koska tunsin että se avaa minulle kokonaan uuden oven.

Pelastuslaitos on ainutlaatuinen työpaikka, jossa työyhteisö hitsautuu tiiviiksi. Moni palomies luonnehtii työvuoroa toiseksi perheeksi.

— Emme aamulla tiedä, mitä vuorokausi tuo tullessaan. Keikoilla tilanteet saattavat muuttua silmänräpäyksessä. Pitää olla kykyä selvittää nopeasti odottamattomia ongelmia. Yhtä ainoaa ratkaisua ei välttämättä ole, vaan erilaisia vaihtoehtoja. Silloin päätös tehdään yhdessä.

— Tärkeintä on luottamus toisiimme. Minulle se tarkoittaa sitä, että tapahtui mitä vain, tiedän että kaveri seisoo selkäni takana.

— Keikkojen ulkopuolella luottamusta on se, että olemme sanamme mittaisia. Pystymme keskustelemaan vakavistakin asioista ja löytämään ratkaisuja, jolloin ongelmat eivät pyöri kehää vain omassa päässä.

Yksi luottamuksen ilmentymä on vuosien saatossa kollegoiden kesken syntyvät elämänmittaiset ystävyyssuhteet, Majuri pohtii.

Kuva: Helsingin pelastuslaitos

Lue lisää aiheesta