Pelastustoimen valmiussiirron tarkoitus on auttaa kohdemaata, mutta myös tuoda Suomeen uutta osaamista. Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä.

Suomi lähettää 48 pelastustoiminnan asiantuntijaa Portugaliin auttamaan maastopalojen hallinnassa. Ensimmäinen 24 henkilön ryhmä lähtee matkalle 16. elokuuta ja toinen ryhmä 1. syyskuuta. Molemmat ryhmät työskentelevät Portugalissa noin kahden viikon ajan.

Elokuun ryhmässä mukana oleva ylipalomies Ari Kokkola Etelä-Savon pelastuslaitokselta odottaa matkaa mielenkiinnolla.

– Maasto on Portugalissa hyvin erilaista, kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Kuivuudesta ja tuulesta johtuen palojen leviämisnopeudet voivat olla suuria. Eniten olosuhteissa arveluttaa lämpötila, jossa joudumme työskentelemään sammutusasut päällä, Kokkola sanoo.

– Erään uutisen mukaan Portugalissa saattaa syttyä 30–40 maastopaloa päivässä. Näistä valtaosa on pieniä paloja. Meidän ryhmä tarkoitus on osallistua isompien palojen sammutukseen. Kiinnostavaa on nähdä esimerkiksi se, miten paikalliset ovat organisoineet lentosammutuksen.

Paikan päällä ryhmä saa muutaman päivän olosuhde- ja varusteperehdytyksen, jonka jälkeen he saavat käyttöönsä ajoneuvot ja liittyvät mukaan sammutustehtäviin. Suomalaisten henkilökohtaiset asut ja suojavarusteet on lähetetty Portugaliin jo aikaisemmin.

Kokkola osallistuu kansainväliselle komennukselle ensimmäistä kertaa. Etelä-Savosta mukaan lähtee kaksi kollegaa.

Avunannon lisäksi suomalaiset ovat oppimassa

Portugali on pyytänyt apua maastopalojen hallinnassa EU:n pelastuspalvelumekanismilta, johon muun muassa Suomi kuuluu. Suomi vastaa pyyntöön valmiussiirrolla, jossa pelastushenkilöstöä lähetetään kohdemaahan tukemaan paikallisia viranomaisia siltä varalta, että alueella syttyy maastopaloja.

Valmiussiirron yhtenä tavoitteena on saada Suomeen oppia erilaisten maastopalojen sammuttamisen taktiikasta, tekniikasta ja varusteista. Kokemuksia hyödynnetään, kun Suomi varautuu ilmastonmuutokseen ja sään ääri-ilmiöihin.

Kesän maastopalotilanne on ollut eteläisessä Euroopassa haasteellinen. Ennusteet kertovat Portugalin palojen jatkuvan lähiviikkoina. Portugali on valikoitunut Suomen tämän vuoden tukikohteeksi edellisten vuosien kokemusten perusteella, sisäministeriöstä kerrotaan.

Maastopaloihin erikoistuneet Finn Rescue Team -ryhmät muodostetaan Etelä-Savon lisäksi Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitoksien henkilöstöstä. Ryhmiä johtavat pelastuskomentaja Jani Pitkänen Helsingin pelastuslaitokselta ja palomestari Kimmo Koskinen Pirkanmaan pelastuslaitokselta. Lähetettävien pelastustyöntekijöiden työnantajana toimii Pelastusopisto.

Teksti: Mikko Terävä
Kuva: Pixabay, kuvituskuva

Lue lisää aiheesta