Soittokierros hyvinvointialueiden luottamusmiehille paljasti, että useimmilla alueilla kesän sijaistilanne on vaikea. Osa alueista siirtää pelastajat pois ensihoitoyksiköistä kesäksi, toisaalla leikataan vahvuuksista.

Perinteisesti ensihoitajien kesäsijaisia on saatu rekrytoitua hyvin eri puolilla Suomea. Pulaa pelastajista on puolestaan ollut jo pidemmän aikaa, joten useilla alueilla pelastajia on siirretty pois ensihoitotehtävistä kesän ajaksi.

Soitimme viidelle hyvinvointialueen luottamusmiehille: Etelä-Pohjanmaalle, Kainuuseen, Keski-Suomeen Länsi-Uudellemaalle ja Satakuntaan. Luottamusmiehet kertovat, että pula kesäsijaisista näkyy erityisesti päiväasemilla ja pienemmillä paikkakunnilla.

– Näennäisesti kaikki paikat on saatu täytettyä, mutta kaikki sijaiset eivät ole päteviä. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla valtaosa on sopimuspalokuntalaisia. Tilanne ei ole muuttunut viime vuosina. Seinäjoen ja Lapuan 24 tunnin asemille on helpompi saada päteviä sijaisia, Seinäjoen alueen palohenkilöstön pääluottamusmies Mikko Koivuluoma kertoo.

Tilanne vaikeutuu loppukesästä

Monilla alueilla osa avoimista viroista on jäänyt kokonaan täyttämättä tai niihin on jouduttu palkkaamaan epäpäteviä sijaisia. Erityisen vaikeaksi tilannetta kuvataan Satakunnassa ja Kainuussa. Tilanne on toistunut jo useampana kesänä.

– Tilanne on erittäin heikko. Kahden viivan pelastajia olemme saaneet, mutta päteviä emme lähes lainkaan. Teemme kaikkemme pitääksemme paloautojen vahvuudet kunnossa, eli yritämme siirtää pelastajia pois ensihoidosta kesäksi. Sekin on vaikeaa, sillä ensihoitajistakin on pulaa, Satakunnan pelastusalan ammattilaisten luottamusmies Pekka Puisto kertoo.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin tiedossa on, että myös ainakin Kanta-Hämeessä pelastajat siirretään pääsääntöisesti kesäksi pois ambulanssityöstä.

Kainuussa pelastajasijaisia saatiin vain kolmannes siitä, mikä olisi ollut todellinen tarve.

– Kauhulla olemme tehneet erilaisia suunnitelmia ja ohjeistuksia siitä, mitä teemme sitten, kun joka paikkaan ei henkilöstöä riitä, Kainuun palomiesten luottamusmies Mikko Huusko kuvaa kevään tunnelmia.

Länsi-Uudellamaalla on jo ilmoitettu, että kolmen yksikön minimivahvuus pudotetaan kesällä yhdellä vajaaksi, 1+2:een. Myöskään pelastustyönjohtajille ei haeta sijaisia, eli tilanteen vaatiessa yksi pelastuslaitoksen kolmesta alueesta on ilman omaa pelastustyönjohtajaa. Normaalitilanteessa kaikilla kolmella alueella on palomestari tai -tarkastaja, joka on vuoroon nimetty pelastustyönjohtaja.

Henkilöstöpulan vaikutukset näkyvät sitä vahvemmin, mitä pidemmälle kesä etenee. Yksi syy siihen on ylitöiden määrä, mutta myös aluehallintoviraston myöntämät poikkeusluvat rajoittavat ylitöiden tekemistä.

– Viime kesänä ylitöitä oli lähes joka päivä. Tilanne yleensä pahenee elokuussa, kun kahden viivan pelastajat palaavat kouluun. Lomia on jouduttu siirtämään esimerkiksi syyskuulta keskikesälle, sillä syksylle ei ole tiedossa sijaisia, Puisto sanoo.

Keski-Suomen vetovoiman paraneminen näkyy kesän sijaistilanteessa

Keski-Suomi on harvoja alueita, joilla tilanne näyttää tällä hetkellä paremmalta kuin vuosi sitten.

– Olemme saaneet rekrytoitua lähes riittävästi sijaisia kesäksi. Päiväasemilla ja monitoimiyksiköissä tilanne on vaikeampi, mutta vuorokausityöhön saimme pätevät pelastajat, Keski-Suomen pelastushenkilöstön luottamusmies Kari-Pekka Mikkonen sanoo.

Tehtäväkohtainen palkka on tällä hetkellä Keski-Suomessa Suomen alhaisin, mutta veto- ja pitovoima ovat parantuneet muutamassa vuodessa. Mikkosen mukaan laitoksen nykyinen johto on uudistushenkinen ja kehittämismyönteinen.

– Uskon, että esimerkiksi sisäisellä koulutuksella on merkitystä. Koulutusten suhteen sijaiset ovat samalla viivalla kuin vakituiset. Meillä on myös todella vahva joukkuehenki.

Tavoite on, että pelastajat saavat Keski-Suomessa jatkaa työskentelyä ensihoidossa myös kesän ajan. Päiväasemilla mahdollista vajetta korjataan asemasiirtojen avulla sekä epäpätevillä sijaisilla.

Ammattilaisten huoli on otettava vakavasti

Hyvinvointialueilla on paljon kysymyksiä ratkaistavana. Henkilöstöpulaa ja kustannuspaineita on niin pelastustoimessa kuin sosiaali- ja terveyspuolella.
Alan ammattilaiset ovat huolissaan siitä, että pelastustoimen kriisi jää sote-puolen varjoon.

– Puutetta on myös ammattitaitoisesta pelastushenkilöstöstä. Hyvinvointialueiden ei tulisi keskittyä vain terveydenhuollon kriisiin, Mikko Koivuluoma huomauttaa.

Epäpätevien sijaisten käyttäminen ja vahvuuksista tinkiminen vaarantavat niin pelastajien työturvallisuutta kuin kansalaisten avunsaantia. Riskit tunnistetaan alueilla hyvin.

– Sijaisten kuntotasosta ja savusukelluskelpoisuudesta ei läheskään aina saada varmuutta, Koivuluoma sanoo.

Teksti: Maarit Krok
Kuva: Juha-Pekka Laakso

Lue lisää: Palomiespula vaikeuttaa kesälomasijaisten palkkaamista

Lue lisää aiheesta