– Hengähdetään ja otetaan happea, mutta toisten sättimiseen ei aikaa kannata tuhlata, esittää SPALin johtaja Kim Nikula.

Hoitajajärjestöt Tehy ja SuPer eivät hyväksyneet valtakunnansovittelijan tekemää ratkaisuesitystä kunta-alan virka- ja työehdoiksi.

Kunta-alan neuvottelujen viimeisintä käännettä on sulateltu ammattiliitoissa vapun ajan.

Julkisuudessa on jo nähty muiden työntekijäjärjestöjen kommentteja kipeytyneestä tilanteesta.

Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL ry kuuluu SOTE-neuvottelujärjestöön yhdessä Tehyn, SuPerin ja Erton kanssa. SPALin johtaja Kim Nikula odottaa, että järjestöt pääsevät pian takaisin neuvottelupolulle.

– Hengähdetään ja otetaan happea, mutta toisten sättimiseen ei aikaa kannata tuhlata. Käytetään energia sen miettimiseen, miten neuvottelut saadaan maaliin. Kukaan ei hyödy siitä, jos sopimuksiin pääsy viivästyy jopa syksyyn, Nikula esittää.

Seuraavaksi työmarkkinaosapuolilla on Nikulan arvion mukaan muutama vaihtoehto. Valtakunnansovittelijan vapaaehtoinen tie on ainakin toistaiseksi kuljettu loppuun, joten seuraava aloite on odotettavissa Kuntatyönantajan leiristä.

– Joko tilanteesta yritetään vielä keskustellen ulospääsyä koko sopimusrintamalla tai sitten paketti aukaistaan niin että eteenpäin mennäänkin ilman SOTE ry:tä, Nikula näkee.

Kunta-ala vääntää vielä, vaan valtiolla sovittiin jo

Kunta-alan uusista sopimuksista on neuvoteltu alkuvuodesta asti. Tiivein vaihe käynnistyi maaliskuun alussa. Vanhat sopimukset umpeutuivat 31. maaliskuuta. Osapuolet kutsuivat valtakunnansovittelija avukseen 1. huhtikuuta.

SPALin jäseniä on kolmen virka- ja työehtosopimuksen piirissä.

Näistä kaksi on kunta-alan sopimuksia – Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus KVTES ja Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus TS – ja ne koskevat pelastustoimen henkilöstä ja päätoimisia ensihoitajia.

Kolmas sopimus eli Valtion virka- ja työehtosopimus koskee SPALin jäsenistä hätäkeskusten työntekijöitä.

Valtion sopimuksesta on jo syntynyt neuvottelutulos: maaliskuun loppuun 2022 ulottuvalla sopimuskaudella on kaksi yleistä palkankorotusta ja yksi virastoissa neuvoteltava palkankorotuserä. Neuvottelujärjestö PROn mukaan palkankorotukset ovat yhteensä 3,07 prosenttia.

Arkistokuva: Mikko Vähäniitty.

Lue lisää aiheesta