Varsinais-Suomen hyvinvointialueella saatiin lokakuussa päätökseen palkkarakenneuudistus, joka kattoi yhteensä 23 pelastuslaitoksen tehtävänimikettä.
Uudistuksessa tehtäväkohtaisia palkkoja korotettiin siirtämällä niihin varoja henkilökohtaisista lisistä ja järjestelyeristä. Esimerkiksi pelastajan tehtäväkohtainen palkka on nyt Varsinais-Suomessa 2 516,13 euroa, eli noin 300 euroa enemmän kuin aiemmin.
Palkoissa on aiemmin ollut suurta vaihtelua, joka juontaa juurensa aluepelastuslaitoksen perustamiseen kaksikymmentä vuotta sitten. Osa henkilöstöstä on saanut lisiä, jotka eivät ole olleet mahdollisia myöhemmin tulleille työntekijöille. Uudistus siirsi palkkarakenteen painopisteen tehtäväkohtaiseen palkkaan. Kenenkään kokonaisansiot eivät uudistuksessa pienentyneet.
— Aiempi palkkaus koettiin epätasa-arvoiseksi. Se oli kehittynyt vuosien aikana käytettävissä olevien resurssien ja jakoperiaatteiden mukaisesti, eikä enää vastannut tämän päivän odotuksia ja vaatimuksia, pelastusjohtaja Vesa Halonen sanoo.
Tasa-arvoisuuden lisäksi uudistuksen toinen tavoite oli varmistaa ammattitaitoisen ja sitoutuneen henkilöstön saatavuus jatkossakin.
— Palkkatilastoissa olemme olleet tehtäväkohtaisen palkan osalta valtakunnan häntäpäässä, mutta kokonaisansioiden suhteen kärkijoukoissa. Uudistuksen myötä voimme paremmin osoittaa, että palkkamme kestävät vertailun alan sisällä. Meillä ei ole toistaiseksi ollut ongelmia täyttää avoimia virkoja, mutta tiedostamme valtakunnallisen pelastajapulan, Halonen toteaa.
Palkkarakenneuudistuksen valmisteluun osallistui laajasti henkilöstön edustajia, ja se toteutettiin suhteellisen tiiviissä ajassa kevään ja kesän aikana. Uudistuksen onnistuminen varmistui lokakuussa, kun viimeisimpien järjestelyerien kohdentuminen ratkesi.
Turun seudun palomiesten puheenjohtaja Kim Salmisen mukaan se, että näin suuri uudistus saatiin hyvinvointialueella sovittua, kuvastaa hyvin henkilöstön keskuudessa vallinnutta yhteisymmärrystä.
— Lähtökohtana oli saada aloittavien pelastajien tehtäväkohtainen palkka kilpailukykyiseksi, ja henkilöstö on ymmärtänyt tämän merkityksen. Vaikka kyseessä ei ole varsinainen palkankorotusmalli, uudistus vaikuttaa positiivisesti oikeudenmukaisuuden kokemukseen ja työhyvinvointiin, Salminen arvioi.
Varsinais-Suomessa on ollut esillä myös pelastushenkilöstön siirtyminen kokonaispalkkaan, mutta toistaiseksi henkilöstö ja työnantaja eivät ole päässeet keskusteluissa ratkaisuun.
Teksti: Mikko Terävä
Kuva: Varsinais-Suomen pelastuslaitos